Brief aan mr. A. (Aleid) Wolfsen

Weblogs

De Regeringscommissaris Informatiehuishouding onderhoudt een briefwisseling met diverse vooraanstaande personen. De eerste brief was gericht aan dr. M. (Michiel) Scheltema. Deze tweede brief is gericht aan mr. A. (Aleid) Wolfsen.

Wilt u reageren op deze brief? Dan kunt u het formulier onderaan deze pagina gebruiken. Ook kunt u een reactie achterlaten onder het bijbehorende LinkedIn-bericht.

Een overzicht van alle brieven vindt u op deze pagina.

Geachte heer Wolfsen, beste Aleid,

In het verlengde van ons telefoongesprek stel ik graag de volgende vraag aan jou: 

Je kent het Kruispuntbank-concept. Wat ik indrukwekkend vind aan dat concept (en zeker aan de implementatie daarvan), is dat ze in België zoveel aan proactieve dienstverlening doen. Zo krijgen mensen die alleen een AOW-tje hebben volautomatisch, zonder menselijke tussenkomst, dus ook zonder dat er ogen over een aanvraagformulier heen gaan, een korting op hun telecom-abonnement. Maar ook kunnen ze in België veel beter mensen identificeren die een energie-subsidie echt nodig hebben, terwijl wij in Nederland dan maar iedereen een tegemoetkoming geven, omdat we de gewenste doelgroep niet kunnen identificeren.

Ik weet dat je als AP een adviesfunctie hebt in relatie tot nieuwe wetgeving, en die wil ik niet in de weg zitten. Toch zou ik het interessant vinden als jij kort kunt reflecteren op de gedachte dat de overheid al zo veel van een burger weet, en dat al zo vaak gevraagd heeft, dat het bij een aantal dienstverleningsprocessen toch beter is om de dienst ongevraagd te leveren. In Nederland doen we dat veel te weinig, en vragen we elke keer aan die burger om een aanvraag in te dienen, waarna we om bewijsstukken vragen. Overigens, achteraf kijken we wel in andere overheidscomputers, om te controleren of de burger wel een eerlijke aanvraag heeft ingediend. 

Is het niet beter om op basis van bestaande informatie die rechten gewoon toe te kennen, en daarbij dan geen bewijsstukken meer nodig te achten. Een toekenning is dan ook definitief, dus de overheid gaat dan niet nog een keer achteraf controleren. Is dat niet veel beter in termen van reductie niet-gebruik, terugdringen armoede, bestrijding administratieve lasten, toegankelijkheid van de overheid en uiteindelijk het vertrouwen van burgers in die overheid? 

Ik ben benieuwd naar je antwoord!

Met vriendelijke groeten,

Arre Zuurmond
Regeringscommissaris Informatiehuishouding

Over mr. A. (Aleid) Wolfsen

Jurist en PvdA-politicus en -bestuurder Aleid Wolfsen begon zijn loopbaan bij de rechtelijke macht en was rechter in Amsterdam en vicepresident van de rechtbank in Haarlem. Aleid Wolfsen kwam in mei 2002 als één van de weinige nieuwkomers in de PvdA-fractie en ontpopte zich daar snel als een gewaardeerde justitie-woordvoerder. Hij sprak onder meer over strafrecht, terrorismebestrijding, rechtshandhaving, het Openbaar Ministerie en personenrecht en diende enkele initiatiefvoorstellen in. Daarnaast hield hij zich bezig met Koninkrijksaangelegenheden. 

Aleid Wolfsen werd in 2008 burgemeester van Utrecht, maar zag na zes jaar af van een tweede termijn. Sinds 1 augustus 2016 is hij voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. 

Bron: website Parlement.com

Foto van Arre Zuurmond
Beeld: ©Rijksoverheid/fotograaf: Jurgen Huiskes / Jurgen Huiskes
Arre Zuurmond, regeringscommissaris Informatiehuishouding

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.